Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό κίνημα Healthy Little Eaters

Αναλαμβάνουμε δράση



Στο εκπαιδευτικό κίνημα Healthy Little Eaters συμμετέχει από φέτος το Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκών Γλωσσών Κωνσταντίνας Μελισσάρη σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών μας, των οικογενειών τους και της ευρύτερης κοινωνίας σε θέματα οικολογίας, υγιεινής διατροφής, σωστής χρήσης της τεχνολογίας κ.ά.
Το κίνημα έχει άξονα τη φυσιολατρική νοημοσύνη (Naturalistic Intelligence) και ξεκίνησε με πρωτοβουλία της συναδέλφου Σπυριδούλας Κόκκαλη, ιδιοκτήτριας Κέντρου Ξένων Γλωσσών στην Κέρκυρα. Εξαπλώνεται δυναμικά και ήδη αριθμεί 57 Κέντρα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Η φιλοσοφία του κινήματος
Κεντρικός άξονάς του είναι η ανάπτυξη και εξέλιξη της φυσιολατρικής νοημoσύνης (naturalistic intelligence) των ατόμων που συμμετέχουν, το ένατο και νεότερο είδος που προστέθηκε το 1996 στην θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Howard Gardner.
Η φύση παρέχει αδιαμφισβήτητα, βιωματική εκπαίδευση η οποία αφυπνίζει τους μαθητές και διεγείρει τις αισθήσεις τους, θέτοντας έτσι γερές βάσεις για να γίνουν ισορροπημένοι, ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί πολίτες του μέλλοντος, που θα αγαπούν και θα προστατεύουν τον τόπο τους.
Η διέγερση των αισθήσεων των παιδιών μέσα από την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον προκαλεί ντόμινο οφελών, καθώς   βιώνουν τις διαφορές μεταξύ φυσικού και τεχνητού, αληθινού και ψεύτικου, υγιεινού και ανθυγιεινού. Μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται την ίδια τη ζωή και τον ίδιο τους τον εαυτό. Τα διδάσκει να ζουν σε απόλυτη αρμονία εφοδιάζοντάς τα με life skills που θα τα στηρίζουν σε όλη τους τη ζωή και θα τα φέρουν στη θέση του οδηγού μέσα στον 21ο αιώνα.
Ο Richard Louv εισήγαγε τον όρο «Διαταραχή λόγω Ελλειμματικής Επαφής με τη Φύση» (Nature Deficit Disorder) για να περιγράψει τις ψυχολογικές, νοητικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της αποξένωσης των παιδιών από τη φύση. Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής αυτής περιλαμβάνουν την αγχώδη νεύρωση, τη διάσπαση προσοχής, τα προβλήματα συμπεριφοράς, την κατάθλιψη, τις φοβίες, την υπερκινητικότητα, την παχυσαρκία και την έλλειψη βιταμίνης D. Το κίνημα των Healthy Little Eaters παρεμβαίνει, επαναπροσδιορίζοντας κι ενδυναμώνοντας τη σχέση των παιδιών με τη φύση σε μια προσπάθεια ανατροπής μέρους των επιπτώσεων αυτών.
Επιπροσθέτως, συμμετέχοντας στους “Healthy Little Eaters”, τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ορθολογικά την τεχνολογία ως εργαλείο εύρεσης πληροφοριών μέσω ασφαλών sites που θα υποδεικνύουν οι καθηγητές των Κ.Ξ.Γ.

Στόχοι του  κινήματος
Το κίνημα αναμένεται να προσεγγίσει περισσότερα από 20.000 άτομα. Επιστρατεύοντας όλα μας τα εκπαιδευτικά εργαλεία, τη βιωματική μάθηση, τις τέχνες, την έρευνα, τη δημιουργία μα πάνω απ’ όλα τη διασκέδαση και σμίγοντάς τα με τα ταλέντα, την πρωτοβουλία και την οξυδέρκεια των παιδιών, οι ιδιοκτήτες και οι καθηγητές των Κ.Ξ.Γ., πάντα πρωτοπόροι στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, αναλαμβάνουμε ένα μεγαλόπνοο  έργο. Nα δώσουμε όραμα στη νεολαία του τόπου μας κι ερεθίσματα να δραστηριοποιηθεί σε αρμονία με το περιβάλλον, ανάβοντας ξανά τη φλόγα της ίδιας της ζωής. Χρησιμοποιώντας δε τόσο την μητρική μας γλώσσα όσο και αυτές που διδάσκουμε, ευελπιστούμε  να περάσουμε το ισχυρό μας μήνυμα και στους άλλους λαούς.

Η αρχή
Οι “Healthy Little Eaters”, ξεκίνησαν το 2014 από το Κ.Ξ.Γ. «Σπυριδούλα Κόκκαλη» στην Αχαράβη της Κέρκυρας, ως πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, κομποστοποίησης & βιολογικής καλλιέργειας, με σκοπό να ανατρέψει τα τότε δεδομένα στις καταστροφικές καθημερινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Ξεκίνησε με απλή επιβράβευση των μαθητών που κατανάλωναν υγιεινά μικρογεύματα στα διαλείμματα, συνέχισε με τη δημιουργία εδαφοβελτιωτικού προϊόντος (compost) από τις φλούδες των λαχανικών και των φρούτων που κατανάλωναν, την κατασκευή θερμοκηπίου μέσα στο κέντρο και την δημιουργία τράπεζας σπόρων. Το πρόγραμμα όμως εξελίχθηκε  πολύ περισσότερο όταν ξέφυγε από τα στενά περιθώρια του κέντρου και άρχισαν να συμμετέχουν ποικιλοτρόπως άτομα της τοπικής κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι δράσεις προς πολλές κατευθύνσεις: εκπαιδευτικά σεμινάρια από διαιτολόγους και ιατρούς, επισκέψεις σε εργαστήρια παραγωγής φρέσκων τροφίμων, ξεναγήσεις σε θερμοκήπια, εκδρομές σε περιοχές Natura, αλλά και δημιουργία κοινωνικών μηνυμάτων με μεγάλη απήχηση στα social media.

Δράσεις
Το κίνημα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων που θα πραγματοποιούνται εντός κι εκτός των χώρων των Κ.Ξ.Γ. από τους ιδιοκτήτες και τους καθηγητές σε συνεργασία πάντα με τους μαθητές (Healthy Little Eaters), τους γονείς των μαθητών και μέλη της τοπικής κοινωνίας του εκάστοτε Κ.Ξ.Γ. Οι ιδιοκτήτες των Κ.Ξ.Γ. επιλέγουν τον αριθμό και τα είδη των δράσεων που έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν, δηλώνοντάς το στην υπεύθυνη–συντονίστρια κα Σπυριδούλα Κόκκαλη.
- Σεμινάρια από διατροφολόγους & ιατρούς σχετικά με τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. (Γλώσσες: Ελληνικά & Αγγλικά).
- Επισκέψεις σε εργαστήρια παραγωγής φρέσκων τροφίμων και βιολογικών προϊόντων. (Γλώσσες: Ελληνικά & Αγγλικά).
- Εκπαιδευτικές εκδρομές σε περιοχές Νatura σε φυτώρια και σε βιολογικές καλλιέργειες. (Γλώσσες: Ελληνικά & Αγγλικά).
- Projects: συγγραφή βιβλίων συνταγών υγιεινών γευμάτων, συγγραφή ποιημάτων ή ιστοριών με θέμα την φύση. (Γλώσσα:Αγγλικά).
- Δημιουργία  κοινωνικών  μηνυμάτων  με  θέμα  το  περιβάλλον  υπό  μορφή  φωτογραφιών  ή  βίντεο συνοδευόμενα από κείμενα. (Γλώσσα: Aγγλικά).
- Δημιουργία   ερασιτεχνικού   θερμοκηπίου   ή   τράπεζας   σπόρων   με   έρευνα   και   καταγραφή   των χαρακτηριστικών, των ιδιοτήτων και της φροντίδας των φυτών. (Γλώσσα:Αγγλικά).
- Ανακύκλωση   υπολειμμάτων   φρούτων/λαχανικών   και   δημιουργία   εδαφοβελτιωτικού   προϊόντος (compost) σε οικιακούς κομποστοποιητές με παράλληλη επιβράβευση των μαθητών.
- Δημιουργία  και  πραγματοποίηση  παρουσιάσεων  (Powerpoint)  της  έρευνας  και  των  εργασιών  των μαθητών. (Γλώσσα: Αγγλικά)
- Ανταλλαγή ιδεών, απόψεων κι εμπειριών των συμμετεχόντων Κ.Ξ.Γ. και των μαθητών τους μέσω Skype. (Γλώσσα: Αγγλικά).
- Ανταλλαγή ιδεών, απόψεων κι εμπειριών των συμμετεχόντων Κ.Ξ.Γ. και των μαθητών τους με φυσική παρουσία στο χώρο των Κ.Ξ.Γ. (Γλώσσα: Αγγλικά).
- Συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών στις περιοχές που εδρεύουν τα συμμετέχοντα Κ.Ξ.Γ. προς ανταλλαγή εμπειριών. (Γλώσσα: Αγγλικά).

Ηλικιακές κατηγορίες
Οι “Healthy Little Eaters” απευθύνονται στις εξής ηλικιακές κατηγορίες.
-Ηealthy Baby Eaters (παιδιά προσχολικής ηλικίας).
-Healthy Little Eaters (παιδιά ηλικίας 6-12 ετών).
-Healthy Teenage Eaters (έφηβοι 13-17 ετών).
-Healthy Adult Eaters (ενήλικοι μαθητές 18+).

ΠαρουσιάσειςΣυμμετοχές
- 26 Απριλίου 2016  Eλληνοαμερικανική Ένωση – 8O Essay Contest Final Round (Healthy Food for Healthy Living-A revolution that starts at school)
- 12 Φεβρουαρίου 2017, Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. 24ο   Διεθνές  Συνέδριο  της  TESOL  Macedonia  –  Thrace  &  Northern  Greece:  “Teachers,  Trends, Techniques. (https://www.youtube.com/watch?v=jMifpqYBqxg).
-19 Μαρτίου 2017, Royal Olympic Hotel –Αθήνα. 38ο Διεθνές Συνέδριο της TESOL Greece – “Keeping it practical”
- Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, Corfu Holiday Palace - Κέρκυρα. 1ο Συνέδριο ΣΙΚΞΓ – PALSO Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο: «Οι ξένες γλώσσες μέσα από τις τέχνες».
- 2 Απριλίου 2017, Κ.Ξ.Γ. «Σπυριδούλα Κόκκαλη» Αχαράβη – Κέρκυρα. 6ο  ΒeThere  Animation  Festival  μετά  από  πρόσκληση  του  καλλιτεχνικού  διευθυντή  κ.  Βασίλη Κρουστάλλη και με την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας κας Κλεοπάτρας Κοραή οι «Healthy Little Eaters» δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους με την τεχνική του stop motion.
- Φεβρουάριος 2016 & 2017, κανάλι Corfu TV. Το πρόγραμμα έχει προβληθεί δύο φορές μέσα από την εκπομπή της κας Ειρήνης Βλάχου “My Kerkyra Live
-19 Νοεμβρίου 2017, Παρίσι- Τelecom Paris Tech. 36ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της TESOL France "Language Connects People" ¨

Δημοσιεύσεις
- TESOL Νο130 Newsletter Απριλίου-Ιουνίου 2016
- ΤESOL Macedonia-Thrace Northern Greece Newsletter ELTeaser τεύχος 61-Απρίλιος 2017.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ/ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ Κ.Ξ.Γ. (ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ)

Βέλιου Ελισάβετ - Λαμία
Στρούμπας - Ξανθέα Ειρήνη – Αθήνα
Σοφογιάννη Ελένη - Βόλος
Καρανικόλα Άννα – Λέρος
Βαρνακιώτη Άντζελα & Bαρνακιώτη Μαρία-Χριστίνα - Κορυδαλλός
Κιναλή-Βασιλάκη Τασούλα – Ρέθυμνο
Χρυσικοπούλου Λία - Αιγάλεω Αθήνα
Τσιφλιτζή Τάνια – Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
Σούτσου Μαίρη & Κωνσταντίνα– Χαϊδάρι
Φίλης Λάμπης – Κελλάρη Εύη – Ξυλόκαστρο Δερβένι
Τσόγια Μαρία – Λάρισα
Τσουκαλά Νικολέτα –Μεσολόγγι
Μαρκοπούλου Τζένη – Αθήνα
Κούρτογλου Αρίστη – Νέα Κίος Αργολίδας
Γιδαροπούλου Σοφία – Αγκαθιά Νομού Ημαθίας
Μαλλίδου Δέσποινα – Μεταμόρφωση Αττικής
Μαρκογιαννοπούλου Μαρία – Καλαμαριά
Τσιώρα Νίκη – Φάρσαλα
Κουνιάκης Δημήτρης – Πάτρα
Μπόγιου Θεοδώρα – Άθυρα Πέλλας
Σκούρα Μαριάννα – Άρτα
Μιχαήλ Μαρία – Καρδίτσα
Βουγιουκλής Αλέξανδρος – Παλαιό Φάληρο.
Καπετάνιου Ζωή – Ψαχνά Ευβοίας.
Μελισσάρη Κωνσταντίνα – Άγιοι Δέκα Ηρακλείου Κρήτης.
Πατσουράκη Λίλιαν – Ρέθυμνο.
Σκλιά Γιούλη – Χαλκίδα & Οινόφυτα.
Στεφανουδάκη Όλγα - Χαϊδάρι
Πιέρη Γεωργία – Λευκωσία
Γκουντοπούλου Χρύσα – Λάρισα
Λυμπέρη Μαρία – Καρλόβασι Σάμου
Πουλίδου Σοφία – Γιαννιτσά
Καραμάριου Λίλιαν-Ρόδος
Κεκάτου Ελισάβετ- Αθήνα
Παπαδοπούλου Κατερίνα-Λίμνη Ευβοίας
Σιδέρη Βίκη-Αυλωνάρι Ευβοίας
Ανδριόλα Σοφία-Λίμνη Ροβιές Ευβοίας
Σκαρτσιλάκη Μανώλια- Πέραμα Ρεθύμνης
Nicholls Sharon – Ηγουμενίτσα
Μαγκλή Γιολένα – Άστρος Αρκαδίας
Σωτηρόπουλος Χρήστος- Χανιά
ΣΥΓΧΡΟΝΟ Γάκης Νικόλαος & Καρακώστα Αλεξάνδρα
Μπογόρδου Ελευθερία –Αγ. Βαρβάρα – Αθήνα
Καζαντζή Εύη-Μεσολόγγι
Φωκίτη Δέσποινα-Αυλωνάρι Ευβοίας
Πολυζωγοπούλου Χριτίνα-Χαλκίδα
Μογλενίδης Χρήστος-Φλώρινα
Αλεξανδροπούλου Ασημίνα- Ζαχάρω Ηλείας
Μασούρα Ευτυχία- Περίσταση Πιερρίας
Πόνη Δήμητρα – Λαγκαδάς
Εξάρχου Αγνή – Αθήνα.
Σταυράκη Άρτεμις – Κάρπαθος
Δαβιδοπούλου Παρθένα-Τριανδρία Θεσσαλονίκης
Ταρασίδου Έφη- Θεσσαλονίκη
Κεντέρης Μιχάλης-Μυτιλήνη
Σπανούλη Βάσω – Λάρισσα
Σταματάκη Μαρία - Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου